Konstpaus 4

Kuberna vid biblioteket

Sommaren börjar nå sitt slut, luften ändras, blir kristallklar, men värmen dröjer kvar och lockar ut lunchgästerna på caféet i Sambiblioteket, Härnösand. Det blir ett myller av gäster på serveringens stenbelagda uteplats när de öppnat igen efter sommarens stängda veckor. Alla stolar i solen är kanske upptagna. Gå då en aning till höger mot flaggstänger och motorvärmare, ta ett kliv över stenkanten upp på gräsplatån.

Där ruvar de tungt på något i det gröna, "3 kuber" av konstnären Cristos Gianakos. Har de ett mumlande samtal med varandra? Motsägelsefullt inbjuder de att ta plats, för samtidigt påminner de om ålderdomliga pinoredskap, en plats att sitta på som straff för något.

Den som vågar slå sig ned blir ordentligt överraskad. Förvånansvärt skönt att sitta där, nästan uppslukad, omsluten av detta saltvattenanfrätta stål. Solen har värmt den förväntade kalla ytan och mot allt förnuft känns den mjuk. Luta dig tillbaka, lägg upp armarna på kanterna och blunda, känn. Vad sitter du i? Kör fordon förbi på Universitetsbacken går det förnimma små vibrationer i kuben, en känslighet i det stela robusta. Knacka lite med knogen på ytan, ljudet får det tunga att lätta.

Text och foto: Ann-Kristin Källström
2009-08-21